«

»

jun 12 2018

Bericht afdrukken

Tjeerd Meijer opent Galerie LYTS in De Bakkerij

Onder grote belangstelling vond afgelopen zondag de opening plaats van Galerie LYTS. De nieuwe Galerie van eigenaar Tjeerd Meijer is gevestigd in de voormalige Bakkerij in de Midstrjitte. De galerie is ontstaan uit de privé verzameling van Meijer. Deze werd in de loop der jaren zo omvangrijk dat elders opslagruimte werd gezocht. Deze werd gevonden in het pand in de Midstrjitte.

Lyts refereert aan de geringe omvang van de schilderijen als ook de prijs van de werken. Daarnaast is LYTS een spiegelwoord voor styl, wat natuurlijk Fries is voor stijl. 

Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek verrichte samen met Meijer de opening. Seffinga refereerde bij zijn toespraak aan de relatie van het Sneker museum met ons dorp. Zo is in de Ypecolsga-kamer het interieur van boerderij “De Eersteling” te zien. Ook is houtsnijwerk uit De Bakkerij aanwezig in het museum.

LYTS wordt vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals voorbeeld de Groninger Kunstkring de Ploeg. De openingstentoonstelling is gewijd aan schilderijen van Ilse Brul

Er worden nog vrijwilligers gezocht die de galerie willen bemannen. Zij krijgen hiervoor een eendaagse cursus kunstgeschiedenis en verkooptechnieken. De foto’s zijn genomen door Jan Osinga.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/nieuws/tjeerd-meijer-opent-galerie-lyts-in-de-bakkerij