↑ Terug naar Oorlogsmonumenten

Pagina afdrukken

Herdenkingsmonument Woudsend

Plaats:
 

In het plantsoen voor de N.H. Kerk aan het   Ald Tsjerkhôf
 

Naam:
 

Monument voor de Gevallenen
 

Onthulling:
 

4 mei 1954 door burgemeester F. Tjaarderink
 

Ontwerper:
 
 

Willem Johannes Valk (beeldhouwer),
 A. Goodijk (architect)
 

 Het ‘Monument voor de Gevallenen’ herinnert de inwoners van Woudsend aan de vijf medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen, te weten: Jacob Nagelhout, Emylius de Hoop, Diedert Schilstra, Jouke Hoekstra en Sijmen de Jong.

Het ‘Monument voor de Gevallenen’ is een gemetselde ring, waarin in een zeshoek vijf gedenkstenen en een zuil van witte natuursteen zijn ingemetseld. De zuil wordt bekroond door een urn waaruit een vlam opstijgt. Op de gedenkstenen zijn de namen van de vijf oorlogsslachtoffers uit Woudsend aangebracht.

Op 4 mei 2012 is een gedenkteken onthuld voor Betty Friederika Maarzen, een Joodse vrouw die op 11 februari 1942 trouwde met Woudsender Wouter Glashouwer en met hem in Woudsend kwam te wonen. In november 1942 werd zij opgehaald en vanuit Sneek overgebracht naar Westerbork en vandaar op 16 november naar Auschwitz getransporteerd, waar ze de volgende dag om het leven werd gebracht. 

Tegelijkertijd werd een informatiebord onthuld met informatie over de oorlogsmonumenten in en rond Woudsend en over de oorlogsslachtoffers.

Voor meer informatie over de Woudsender oorlogsslachtoffers klik hier.

Uitgebreidere informatie vindt u in het boek ‘Woudsend en Woudsenders in Oorlog en Verzet’ van Jan J. de Vries (1995). 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/dorp/bezienswaardig/oorlogsmonumenten/herdenkingsmonument-woudsend