«

»

apr 19 2016

Bericht afdrukken

Klas 3D van CSG Gaasterland herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Bloemstuk Waterloo

Op 15 april 2016 hebben de leerlingen van de derde klas Havo/Vwo van CSG Gaasterland stil gestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deze jaarlijkse herdenking vond wederom plaats bij het geadopteerde monument van een neergestorte Lancaster bommenwerper bij Waterloo. Hierbij zijn op 17 december 1942 zeven geallieerde piloten om het leven gekomen. Het toestel werd destijds beschoten door een Duitse nachtjager en alle inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen.

Bijzonder hierbij is dat mevrouw de Jong, docente geschiedenis aan de CSG Gaasterland, vorig jaar een bedankbrief kreeg van de familie van één van de omgekomen piloten. Hierin werd duidelijk dat het toch erg wordt gewaardeerd dat ook de jongere generatie stil staat bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en het onderstreept ook nog eens het belang van herdenken.

Marco Stegenga en Werner van der Meer  legden het bloemstuk bij het monument. Na een minuut stilte in acht genomen te hebben, werden door alle leerlingen bloemen neergelegd. Lin-Si Bolk en Nienke Schaap stonden ook stil bij het overlijden van Jacob Nagelhout , de verzetsstrijder uit Woudsend die op 15 april 1945 om het leven kwam bij de verdediging van de Wellebrêge.

De herdenking werd afgesloten door Ylse Molenaar en Marijke Buter met het volgende gedicht van Remco Campert:

 

Monument_WaterlooAls je niet oplet

Deze muziek mag je niet spelen
dat boek zou ik maar niet lezen
die foto zou ik maar verscheuren

met hem kun je beter niet gezien worden
daar krijg je misschien last mee
ik zou mijn mond maar houden

wat je straks alleen nog mag
is in een donder hol verborgen

verlangen naar het licht van de vrijheid

die je verspeeld hebt
omdat je even de andere kant uitkeek
toen je buren werden weggehaald.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/nieuws/klas-3d-van-csg-gaasterland-herdenkt-slachtoffers-tweede-wereldoorlog