«

»

mei 05 2015

Bericht afdrukken

Woudsend herdenkt oorlogsslachtoffers

Dodenherdenking in Woudsend 2015

De dodenherdenking op maandagavond 4 mei werd in verband met 70 jaar bevrijding vooraf gegaan door een herdenkingsdienst in de Protestantse kerk De Karmel. De Woudsender oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Nederlands-Indië werden bij naam genoemd. Er werden kaarsen aangestoken voor alle slachtoffers en overlevenden van de oorlogen en ds. Bosman las een gedeelte uit het dagboek van Anne Frank voor. De dienst werd besloten met het zingen van het Frysk Folksliet. Muzikale medewerking werd verleend door de kopergroep van de Christelijke Muziekvereniging ‘Crescendo’ uit Heeg onder leiding van dirigent Meine Verbeek.

Na deze dienst werd de dodenherdenking onder veel belangstelling voortgezet bij de monumenten in het plantsoen voor de kerk. De kopergroep van Crescendo bracht passende muziek ten gehore en twee leerlingen van de basisscholen, Ilse van der Meer en Eise Spoelstra, lazen een gedicht voor. Namens de gemeente voerde raadslid Peter Walinga het woord.

Na het spelen van de Last Post, klokgelui en twee minuten stilte werd het Wilhelmus gezongen en legden Peter Walinga en Fonger Ringnalda namens de gemeente een krans. Ook namens de Oranjevereniging en Dorpsbelangen werd een krans gelegd. Kinderen en familieleden legden daarna bloemen bij het monument. Bijzonder was de aanwezigheid van een zus van de in Nederlands-Indië gesneuvelde Sijmen de Jong. Het was voor het eerst dat ze de moed vond bij de herdenking aanwezig te zijn.

Na deze herdenking brachten de vertegenwoordigers van de gemeente, Dorpsbelangen en Oranjevereniging een bezoek aan de oorlogsgraven op de begraafplaats in Ypecolsga. Eens in de vijf jaar worden de graven van de tien bemanningsleden van de in Waterloo en Lippenwâlde neergestorte vliegtuigen van de geallieerden bij de herdenking betrokken. Daarbij was nu ook aanwezig een dochter van Gordon Bowden Wilkinson, een van de twee bemanningsleden van het op Waterloo neergestorte Lancaster vliegtuig, die begraven liggen  in Ypecolsga. De andere vijf bemanningsleden werden pas gevonden bij de aanleg van de weg naar Balk in 1951 en zijn begraven op de militaire begraafplaats in Nijmegen.

Onze fotograaf Jan Osinga legde alles vast in een fotoreportage.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/nieuws/woudsend-herdenkt-oorlogsslachtoffers-2