«

»

feb 27 2018

Bericht afdrukken

Zeer geslaagd Frysk-Russisch concert in overvolle kerk

Het gebeurt niet elke zondag dat de kerk overvol zit. Afgelopen zondagmiddag wel bij het Frysk-Russisch concert dat het koor De Reinbôge hield ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het koor. ‘Iedereen hartelijk welkom om dit feestje mee te vieren!!’ stond op de flyer. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt, zo zeer zelfs dat niet iedereen het concert kon meemaken.

De beide Woudsender koren die door Louiza Saitova worden geleid, koor De Reinbôge en Shantykoor De Pôllesjongers, hadden voor deze middag Friese en Russische liedjes op het programma, terwijl Louiza Saitova ook als soliste optrad, op accordeon begeleid door Herman Peenstra. Louiza kwam in 2004 samen met haar man en dochter als vluchteling vanuit Tsjetsjenië naar Woudsend. Het programma werd door Douwe Zondervan op z’n eigen humorvolle wijze aan elkaar gepraat.

Als publiekstrekker stond de bekende Friese zanger  Gurbe Douwstra op het programma. Hij bracht een aantal van zijn liedjes, waaronder uiteraard de nummer 1 van de Fryske Top 100, Cliffs of Moher. Deze laatste samen met De Reinbôge in een arrangement van Bram Stellingwerf, die het koor De Reinbôge altijd begeleidt op de piano. Eerder had Bram al een mooie improvisatie op het Frysk en het Russisch volkslied gegeven.

Dat het een feestje was bleek in de pauze toen er getrakteerd werd op Friese en Russische hapjes en drankjes. Ondanks de onverwachte grote opkomst was er voor iedereen een hapje en drankje.

Deze middag was op uitnodiging ook een bijzondere gast aanwezig. Want wat is er Fries-Russischer dan een Russisch Orthodox klooster in ons eigen Friese Hemelum? Aan het hoofd van dit klooster staat een geboren en getogen Fries, vader Jewsewy. Hij was gast deze middag. Vader Jewsewy is, naast hoofd van het klooster, ook voorganger in de kloosterkerk in Hemelum en in de kerken in Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Het slot van deze concertmiddag werd uitgevoerd door een gezamenlijk optreden van De Reinbôge, De Pôllesjongers, Louiza Saitova, Herman Peenstra, Gurbe Douwstra, Bram Stellingwerf en Roelie Boekema (accordeonist bij De Pôllesjongers), met het lied ‘Leafde jowt ljocht’. Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat het concert zeer geslaagd was.

Jan Osinga maakte weer een fotoreportage voor ons, die u hier kunt bekijken.
Zie ook op www.youtube.com: Frysk-Russisch concert Woudsend.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/nieuws/zeer-geslaagd-frysk-russisch-concert-in-overvolle-kerk