mrt 15 2018

Biologisch melkveebedrijf Gouden Boaiem genomineerd voor duurzaamheidsprijs

Siebe Klaas en Pytsje Bokma zijn met hun biologisch melkveebedrijf op de Gouden Boaiem genomineerd voor de titel ‘meest duurzame jonge agrarische ondernemer van Fryslân‘. De verkiezing wordt in opdracht van de provincie Fryslân georganiseerd door Nordwin College en Agrarische Jongeren Friesland. Met deze prijs wil de provincie verduurzaming van de sector stimuleren. De provincie wil zo ook haar waardering laten blijken voor jonge mensen die het aandurven om een agrarisch bedrijf over te nemen of te starten. In 2015 heeft de eerste editie van de prijs plaatsgevonden, in 2018 is de tweede ronde van deze prijs.

’’Wij hebben een biologisch melkveebedrijf in opstart op het eiland én natuurreservaat de Gouden Boaiem. Als jonge ondernemers krijgen we de kans om dit bedrijf op te bouwen. We boeren met oog voor de natuur. Een hoog waterpeil, veel bodemleven, ruige mest. Geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Weinig krachtvoer en ruwvoer produceren we zelf.” Aldus Siebe Klaas en Pytsje Bokma.

Bekijk onderstaande video en breng je stem uit via deze link!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/biologisch-melkveebedrijf-gouden-boaiem-genomineerd-voor-duurzaamheidsprijs

mrt 11 2018

Op 16 maart weer een nieuwe Driuwpôlle!

Op vrijdag 16 maart valt er weer een nieuwe dorpskrant De Driuwpôlle op de mat. In dit nummer komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • De frou efter.
  • Skûtsjepraat. 
  • Wald de Wylde Ein.

En daarnaast natuurlijk nog veel meer nieuws!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/op-16-maart-weer-een-nieuwe-driuwpolle

mrt 05 2018

Veel schaatsplezier tijdens late winterweek

Het leek er al niet meer op, maar Koning Winter deed toch nog zijn intrede dit jaar. Een harde wind uit het oosten bracht flinke kou met zich mee. Na een week konden de schaatsen dan ook uit het vet en kon het glijden beginnen! De jeugd beleefde zo een prachtige voorjaarsvakantie. Inmiddels liggen de temperaturen alweer dik boven het vriespunt en maakt de natuur zich op voor de lente. Nagenieten kunnen we gelukkig nog met de foto’s van Jan Osinga.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/veel-schaatsplezier-tijdens-late-winterweek

mrt 04 2018

Woudsend collecteert voor Jantje Beton en jeugdwerk

In de week van 5 tot en met 10 maart 2018 gaan vrijwilligers uit eigen dorp collecteren voor Jantje Beton. Jantje Beton steunt jeugdorganisaties om extra geld op te halen voor de kas. De helft van de opbrengst gaat naar de deelnemende organisatie. Voor Woudsend is dat de jeugdraad. De opbrengst is bedoeld voor diverse jeugdactiviteiten in Woudsend. 

De jeugdraad Woudsend coördineert de collecte en zal zorgen dat het geld goed terecht komt. De activiteiten zullen plaatsvinden in het jeugdhonk of bij de jeugdpôlle, met als doelgroep kinderen tot en met 18 jaar.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/woudsend-collecteert-voor-jantje-beton-en-jeugdwerk

feb 27 2018

Eetcafé De Pleats wint Gouden Tapknop!

Eetcafé De Pleats wint de Gouden Tapknop (foto: Jan Osinga).

Op woensdag 21 februari heeft het team van Eetcafé De Pleats de Gouden Tapknop in ontvangst mogen nemen. Ze werden eerste in de regio noordoost Nederland. De Gouden Tapknop is onderdeel van het kwaliteitsprogramma ‘Goed Getapt’ van Heineken en heeft als doel de bewustwording van kwaliteit in de totale horeca te realiseren. 

Het was absoluut een verrassing toen wij woensdag middag de zaak binnen liepen, aldus Marije Siemonsma. “Stamgasten, familie, vrienden en de meiden achter de bar. De sfeer was erg gezellig, mede door de muziek van Sander Metz. Een feestje op zich! Jan Osinga stond al foto’s te maken, maar niemand kon en wilde ons vertellen wat er precies aan de hand was”.

“Tot onze Heineken vertegenwoordiger Robert Echten samen met zes collega’s, de directeur en pers binnen kwamen lopen. Ik dacht, het zal toch niet waar zijn…? Ik wist dat we goede resultaten hadden gehaald maar toen we hoorden dat we eerste waren geworden van het Goed Getapt programma was dat natuurlijk een hele mooie verassing”.

Het Goed Getapt programma bestaat uit een technische keuring van de installatie en vier mystery visits. De mystery guests beoordelen hoe zij worden ontvangen, bediend en erg belangrijk hoe met het totale bier proces wordt omgegaan. Van het spoelen van de glazen tot het tappen van het bier en het serveren er van. Verder beoordelen ze de uitstraling van het bedrijf en of alles er netjes uit ziet.

“Een ander onderdeel van het programma vormen zes workshop plaatsen. Wij laten alle personeelsleden die voor ons werken, ook de keuken, een basis training bier tappen doen. Zelf ben ik dit jaar met Simone en Esther op een workshop serie tappen geweest. Erg interessant, ook als je zelf al heel lang biertjes tapt en met wedstrijden mee hebt gedaan. Je leert altijd weer wat nieuws. Dus deze prijs is dan ook echt een team prestatie!”

“Dit jaar doen we ook zeker weer met het programma mee. Het houdt je zelf en je mensen alert om met een mooi product als bier om te gaan. En zeg nou zelf er gaat niks boven een mooi koud lekker getapt biertje en met een glimlach geserveerd!”

Onderstaande foto’s zijn genomen door Jan Osinga.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/eetcafe-de-pleats-wint-gouden-tapknop

feb 27 2018

Zeer geslaagd Frysk-Russisch concert in overvolle kerk

Het gebeurt niet elke zondag dat de kerk overvol zit. Afgelopen zondagmiddag wel bij het Frysk-Russisch concert dat het koor De Reinbôge hield ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het koor. ‘Iedereen hartelijk welkom om dit feestje mee te vieren!!’ stond op de flyer. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt, zo zeer zelfs dat niet iedereen het concert kon meemaken.

De beide Woudsender koren die door Louiza Saitova worden geleid, koor De Reinbôge en Shantykoor De Pôllesjongers, hadden voor deze middag Friese en Russische liedjes op het programma, terwijl Louiza Saitova ook als soliste optrad, op accordeon begeleid door Herman Peenstra. Louiza kwam in 2004 samen met haar man en dochter als vluchteling vanuit Tsjetsjenië naar Woudsend. Het programma werd door Douwe Zondervan op z’n eigen humorvolle wijze aan elkaar gepraat.

Als publiekstrekker stond de bekende Friese zanger  Gurbe Douwstra op het programma. Hij bracht een aantal van zijn liedjes, waaronder uiteraard de nummer 1 van de Fryske Top 100, Cliffs of Moher. Deze laatste samen met De Reinbôge in een arrangement van Bram Stellingwerf, die het koor De Reinbôge altijd begeleidt op de piano. Eerder had Bram al een mooie improvisatie op het Frysk en het Russisch volkslied gegeven.

Dat het een feestje was bleek in de pauze toen er getrakteerd werd op Friese en Russische hapjes en drankjes. Ondanks de onverwachte grote opkomst was er voor iedereen een hapje en drankje.

Deze middag was op uitnodiging ook een bijzondere gast aanwezig. Want wat is er Fries-Russischer dan een Russisch Orthodox klooster in ons eigen Friese Hemelum? Aan het hoofd van dit klooster staat een geboren en getogen Fries, vader Jewsewy. Hij was gast deze middag. Vader Jewsewy is, naast hoofd van het klooster, ook voorganger in de kloosterkerk in Hemelum en in de kerken in Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Het slot van deze concertmiddag werd uitgevoerd door een gezamenlijk optreden van De Reinbôge, De Pôllesjongers, Louiza Saitova, Herman Peenstra, Gurbe Douwstra, Bram Stellingwerf en Roelie Boekema (accordeonist bij De Pôllesjongers), met het lied ‘Leafde jowt ljocht’. Uit de reacties van de aanwezigen bleek dat het concert zeer geslaagd was.

Jan Osinga maakte weer een fotoreportage voor ons, die u hier kunt bekijken.
Zie ook op www.youtube.com: Frysk-Russisch concert Woudsend.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/zeer-geslaagd-frysk-russisch-concert-in-overvolle-kerk

feb 12 2018

Nieuwe Driuwpôlle verschijnt op 16 februari

Op vrijdag 16 februari verschijnt weer een nieuwe editie van dorpskrant De Driuwpôlle. In dit nummer leest u onder andere over de volgende onderwerpen:

  • De man efter.
  • Op ‘e keamer fan. 
  • Diverse sportverslagen.

En daarnaast natuurlijk nog veel meer nieuws!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/nieuwe-driuwpolle-verschijnt-op-16-februari

feb 07 2018

Koor De Reinbôge geeft Frysk-Russisch concert

Met solo optreden van Louiza Saitova, Gurbe Douwstra en Herman Peenstra

In De Karmel in Woudsend wordt zondagmiddag 25 februari 2018 een Frysk-Russisch concert gegeven door het Woudsender koor De Reinbôge. Het is een initiatief van Louiza Saitova, dirigent van De Reinbôge. Louiza die afkomstig is uit Tsjetsjenië en in Moskou muziek studeerde, woont sinds 2004 in Woudsend en heeft de leiding over meerdere koren. De Reinbôge bestaat 35 jaar en om een extra feestelijk tintje aan dit lustrumconcert te geven zijn er gastoptredens van twee bekende Friese musici, namelijk Gurbe Douwstra en Herman Peenstra. Ook Louiza treedt solo op en ze zingt enkele nummers samen met Gurbe en Herman. Verder laat shantykoor De Pôllesjongers uit Woudsend – eveneens gedirigeerd door Louiza – zich horen.

Op het programma staat een variatie aan Friese en Russische liedjes, die vooraf een korte inleiding krijgen. De Reinbôge wordt op de piano begeleid door dorpsgenoot Bram Stellingwerf. Het belooft een bijzondere middag te worden. Het concert begint om 15.00 uur. Het programma duurt, inclusief een pauze met een Frysk-Russisch hapje en drankje, ongeveer twee uur. De toegang is gratis, aan de uitgang is er een collecte.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/koor-de-reinboge-geeft-frysk-russisch-concert

jan 25 2018

Kerkklokken Woudsend luiden zaterdagavond als startschot van het culturele jaar.

A.S. ZATERDAG 27 JANUARI 2018 – OPENING CULTUREEL JAAR LF2018

Presentatie culturele projecten in Leeuwarden en klokgelui in geheel Friesland.
Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad van Europa, wordt zaterdag 27 januari officieel geopend, en dat is te horen. Op heel veel plekken in de provincie zullen de klokken luiden. Ook de beide kerken van Woudsend doen mee.

2018-opening  (21:15-22:15 uur)
Kerkklokken Woudsend luiden zaterdagavond als startschot van het culturele jaar.In de binnenstad van Leeuwarden vormen op zaterdagavond 27 januari koren, orkesten, fanfares en brassbands uit Fryslân en daarbuiten met elkaar een groot orkest. De muziek van dit stadsbrede orkest werkt toe naar het LF2018-lied “Seis oere thús” van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma. De officiële opening vindt plaats tussen 21.30 en 22.00 uur*  en eindigt met het LF2018-lied. Na het lied zullen op de pleinen, in de binnenstad van Leeuwarden, de klokken beginnen te luiden. Op hetzelfde moment luiden de klokken vijf minuten lang rondom in geheel Friesland als startschot van het LF2018 jaar.   [ * De tijd is afhankelijk van de live-uitzending op NPO1  ]

2018-preview  (19:00-21:00 uur)     
Presentatie kunstprojecten LINEN YN LAN en KinderKunst in Leeuwarden.
Voorafgaand aan de officiële opening worden in de binnenstad van 19:00 tot 21:00 uur de vele culturele activiteiten gepresenteerd. Bezoekers kunnen alvast proeven aan het 2018-programma. Woudsend is ook vertegenwoordigd; de kunstprojecten LINEN YN LÂN-LINEN YN STÊD, KinderKunst Woudsend en de KinderKunstroute zijn zaterdagavond in Leeuwarden aanwezig. Deze projecten worden gepresenteerd door Yolanda van Dongen, Karina van Lent en de kinderen van groep 8. De presentatie vindt plaats in het pand naast Post Plaza aan de Tweebaksmarkt 27 in Leeuwarden.

Meer informatie
* In de Culturele Hoofdstadkrant (huis-aan-huis) : veel informatie over de vele projecten in 2018
* Op internet: Het openingsprogramma met plattegrond vind je op: www.2018.nl
of https://www.friesland.nl/nl/agenda/1668763945/de-opening

Woudsend doet volop mee met het Culturele Jaar 2018!
De vele kunst- en cultuuractiviteiten in Woudsend en Indijk kunt u elders op deze website lezen.
Graag tot ziens bij deze culturele activiteiten in Woudsend.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/uncategorized/kerkklokken-woudsend-luiden-zaterdagavond-als-startschot-van-het-culturele-jaar

jan 23 2018

Aquatec Industries genomineerd bij verkiezing “Friese Onderneming van het Jaar”

Aquatec Industries uit Woudsend is genomineerd bij de verkiezing tot Friese onderneming van het jaar. Het sloepenbedrijf neemt het op tegen vijf andere bedrijven uit onze provincie, waaronder ook Paques uit Balk. Op 12 maart presenteren de bedrijven zich aan de jury, die vervolgens drie finalisten selecteert. Op 10 april wordt bekend wie zich de Friese onderneming van het jaar mag noemen. De verkiezing is in 1989 voor het eerst georganiseerd en vindt sindsdien jaarlijks plaats. 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/aquatec-industries-genomineerd-bij-verkiezing-friese-onderneming-van-het-jaar

Oudere berichten «