jul 16 2018

D’Halve Maen wint SKS Foarwedstriid bij jubileum Wedstrijdcommissie Wâldsein

De jaarlijkse SKS Foarwedstriid als voorbereiding op de komende wedstrijden om het kampioenschap vond dit jaar plaats op het Heegermeer. Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Wedstrijdcommissie Wâldsein mocht de jubilerende commissie deze keer de wedstrijd organiseren. Afgelopen vrijdag kwamen de skûtsjes aan in Woudsend, waar ze met de volgboten in en rond de passantenhaven kwamen liggen. De jubilerende commissie hield die avond een receptie met als sprekers o.a. SKS-voorzitter René Nagelhout en Wâldseiner Sleepbootschipper 2018 Marijke van der Wal-Roorda.

De beide wedstrijden op zaterdag vonden plaats tegen het decor van prachtige luchten maar helaas met weinig wind. De middagwedstrijd werd daarom even uitgesteld. Later in de middag kwam er wat meer wind. De ochtendwedstrijd werd gewonnen door Klaas Westerdijk met d’Halve Maen. De middagwedstrijd werd een overwinning voor Jeroen Pietersma met het skûtsje van Drachten. Door de zesde plaats van d’Halve Maen won dit skûtsje de SKS Foarwedstriid 2018.

De einduitslag was als volgt:
1. D’Halve Maen; 2. Drachten; 3. Joure; 4. Akkrum; 5. Sneek; 6. Huizum; 7. Heerenveen; 8. Grou; 9. Leeuwarden; 10. Lemmer; 11. Woudsend; 12. Stavoren; 13. Langweer; 14. Earnewâld.

Foto’s: Jan Osinga, Judith Rensink, Siemon de Vries

   

    

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/dhalve-maen-wint-sks-foarwedstriid-bij-jubileum-wedstrijdcommissie-waldsein

jul 15 2018

Elfwegentocht: opnames NOS bij Schraa Watersport

De NOS bij Schraa Watersport (foto: Schraa Watersport).

De afgelopen weken was er in Friesland veel aandacht voor duurzaam vervoer. Tijdens de Elfwegentocht reisden deelnemers zoveel mogelijk fossielvrij. Het evenement is onderdeel van het programma Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland. Niet alleen het wegverkeer deed hier aan mee, ook de scheepvaart droeg zijn steentje bij. Varen op blauwe diesel is een milieuvriendelijk alternatief, waar Schraa Watersport op in springt. Bij de aftrap van het evenement kwam de NOS een kijkje nemen bij het bedrijf. Klik hier voor het artikel op NOS.nl en om de gemaakte video te bekijken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/elfwegentocht-opnames-nos-bij-schraa-watersport

jul 11 2018

Boerenmarkt Woudsend op donderdag met gratis vaartochtje door het dorp

Boerenmarkt Woudsend op 27 juli 2017 – Foto Siemon de Vries

Woudsend organiseert deze zomer van 19 juli tot en met 23 augustus zesmaal op de donderdag een kleine gezellige boerenmarkt. De markt zal worden gehouden van 11.00 tot 17.00 uur op de Waechswâl in het centrum van het dorp.

De markt en activiteiten staan in het teken van het boerenleven op het platteland, o.a. verkoop van verse streekproducten. Zoals vlees, kaas, eieren, groente, fruit, honing, vis, boerenijs, enz. De horecabedrijven zullen heerlijke streekproducten voor u bereiden, waarvan u op de terrasjes gezellig kunt genieten, zoals kip van het spit, pizza en super verse vis.

Gedurende de markt zijn er verschillende kinderactiviteiten en gezellige terrasjes met live muziek.

Nieuw: Gratis vaartochtje tijdens de boerenmarkt
Tijdens de boerenmarkt kunt u dit jaar een gratis vaartochtje door het dorp maken.
U stapt op bij de passantenhaven, vlakbij de markt. De boot brengt u naar de Houtzaagmolen “De Jager”. Vanaf dit eindpunt is het ca. 5 minuten lopen naar de boerenmarkt. Deze wandelroute voert u door het historische centrum met z’n smalle steegjes en de gezellige Midstrjitte met verrassende winkeltjes.

Ontdek tijdens een korte wandeling het watersportdorp Woudsend met leuke straatjes en de vele unieke steegjes, de molens en de kerken. Kortom sfeer, gezelligheid en nostalgie voor jong en oud.

Overdag kan er gratis worden aangelegd in de nieuwe passantenhaven; de boerenmarkt en het centrum zijn hierdoor voor watersporters op loopafstand zeer goed te bereiken.

Boerenmarkt Woudsend van 11.00 tot 17.00 uur op de volgende donderdagen: 19, 26 juli en 2, 9, 16, 23 augustus.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/boerenmarkt-woudsend-op-donderdag-met-gratis-vaartochtje-door-het-dorp

jul 03 2018

SKS Foarwedstriid bij 50-jarig jubileum Wedstrijdcommissie Wâldsein

Het Skûtsjesilen bij Woudsend in 2017 (foto: Jan Osinga).

Vrijdag 13 juli en zaterdag 14 juli is het feest op en rondom het water van Woudsend. Dan viert de Wedstrijdcommissie Wâldsein namelijk haar 50-jarig jubileum, met onder andere de ‘De SKS Foarwedstriid’.

Op 24 juli 1968 organiseerde de Wedstrijdcommissie Wâldsein voor het eerst een skûtsjewedstrijd. Na drie jaar lang vragen werd de vasthoudendheid van de Wedstrijdcommissie Wâldsein beloond en organiseerden ze de eerste wedstrijd. De Leeuwarder Courant schreef destijds: “Een prachtige wedstrijd op het ruime Heegermeer, waar de dertien tjalken voor het eerst slag met elkaar leverden”.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum én als opwarmer voor het SKS Kampioenschap 2018, dat zaterdag 4 augustus van start gaat, mag de Wedstrijdcommissie Wâldsein de SKS Foarwedstriid organiseren op zaterdag 14 juli. Een leuke bijkomstigheid is dat op de wimpel van het SKS Kampioenschap 2018 het Woudsender Skûtsje afgebeeld is, ter ere van dit 50-jarig jubileum.

Op vrijdag 13 juli, zullen alle skûtsjes zich verzamelen in de ‘sloepenkom’ van Aquacamping en Jachthaven De Rakken in Woudsend. Vanaf 19.00 uur zullen daar deskundigen aanwezigen zijn die kunnen vertellen over de historie van zowel de SKS als het dorp Woudsend.

Zaterdag 14 juli zal om 09.00 uur de routebespreking zijn, die openbaar is voor iedereen. De eerste wedstrijd start om 10.30 uur, gevolgd door de tweede wedstrijd om 13.00 uur. Vanaf 15.45 uur zal er een feestelijke prijsuitreiking plaatsvinden met onder andere matinee en deze zal duren tot de klok van 18.15 uur. Iedereen is ook hierbij van harte welkom. De beide dagen worden mede mogelijk gemaakt door de Friese Rabobanken.  

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/sks-foarwedstriid-bij-50-jarig-jubileum-wedstrijdcommissie-waldsein

jun 30 2018

Molen ’t Lam heeft weer vleugels

Sinds maart dit jaar stond hij daar, ontdaan van zijn kracht. Terwijl de wind om hem heen gierde, moest hij in leven worden gehouden door een elektromotor. Deze week kreeg molen ’t Lam z’n vleugels weer terug, opgehangen aan twee nieuwe geklonken roeden, nagemaakt aan de hand van de gegevens van de originele roeden, die in de jaren zeventig vervangen waren door gelaste roeden. De molen maalt nu weer op eigen kracht en dus op ambachtelijke wijze het graan.

Foto’s: Jan Osinga/Siemon de Vries.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/molen-t-lam-heeft-weer-vleugels

jun 30 2018

Mooie voorstelling varend muziektheater Zout West

Teleurstelling dat de voorstelling van Zout West een week verplaatst werd vanwege het weer, was er alleen bij degenen die er daardoor afgelopen donderdagavond niet konden. Daardoor kwam nog wel een aantal kaarten beschikbaar voor andere belangstellenden.

Wat we op deze prachtige zomeravond zagen was een humoristische voorstelling met een hoofdrol voor het water en voor boer Germ, die aan de vrouw wilde en daarbij wel wat hulp kon gebruiken. Het liefdesverhaal werd omlijst met een vertelling over de voormalige Zuiderzee en het ontstaan van Súdwest Fryslân. Naast de spelers van teatergroep Sult en drie muzikanten was er ook lokale inbreng met kinderen en een koor van zangers uit Woudsend, Heeg en Balk. Ook voor het enthousiaste publiek was er een actieve rol in het meezingen onder leiding van dirigent Arjen Steur.

Hier een impressie van de voorstelling (foto’s Siemon de Vries).

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/mooie-voorstelling-varend-muziektheater-zout-west

jun 19 2018

Geslaagde derde editie van Wâldseiner Wykein

De tentdienst op zondagochtend (foto: Jan Osinga).

Het Wâldseiner Wykein vond in zijn huidige opzet alweer voor de derde keer plaats. De organisatie heeft, samen met de vele vrijwilligers, weer een prachtig weekend georganiseerd. Het gevarieerde programma bood vermaak voor jong en oud. Vrijdag werden de muzikale talenten vertoond tijdens Wâldsein’s got Talent. Op zaterdag volgde de sportieve strijd met de Slach om de Driuwpôlle, dit jaar met een speciale editie voor de jeugd. Natuurlijk was er muziek tot in de laatste uurtjes, met de band Smûk, de DJ’s van Q-music en natuurlijk onze eigen DJ Eric S. en DJ P. Op zondag werd afgesloten met een tentdienst, superbingo en matinee. Jan Osinga maakte enkele foto’s van het weekend.

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/geslaagde-derde-editie-van-waldseiner-wykein

jun 14 2018

Mooie beelden Woudsend in reisprogramma Al Jazeera

Dat Nederland een populaire vakantiebestemming is, is alom bekend. Steeds meer toeristen weten ons land te vinden. Ook Friesland staat dit jaar goed op de kaart, mede dankzij de evenementen in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. De derde plaats in de lijst van beste Europese bestemmingen van Lonely Planet onderstreept dit nogmaals.

Het reisprogramma “reiziger” van de Arabische zender Al Jazeera bracht onlangs een bezoek aan ons land. Natuurlijk mochten de hotspots Amsterdam en Giethoorn hierin niet ontbreken. Er is echter ook ruim aandacht voor ons dorp en haar omgeving. Geniet van de mooie sfeerbeelden en spot de bekende gezichten. U zult het zonder ondertiteling moeten doen. Gelukkig spreken de beelden voor zich. Woudsend is in beeld vanaf minuut 1:30 en 11:00. 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/mooie-beelden-woudsend-in-reisprogramma-al-jazeera

jun 12 2018

Voorstelling muziektheater ZOUT WEST in Woudsend uitverkocht!

De laatste kaarten voor de muziektheatervoorstelling ZOUT WEST  op donderdagavond 21 juni in Woudsend zijn onlangs verkocht. Op dit moment zijn er via de website van Teater Sult (www.teatergroepsult.nl) nog wel kaarten te verkrijgen voor de voorstellingen in Heeg, Oppenhuizen en Sneek.

ZOUT WEST gaat over het ontstaan van deze Súdwesthoek en over boer Germ die hartstochtelijk op zoek is naar een vrouw. Na wat hulp van een brugwachter, koppelaarster en een oude vrijster ziet hij in de verte de vrouw van zijn dromen in een bootje voorbij varen. Kiest hij voor land, kiest hij voor water? Waar voelt hij zich thuis? 

Vier acteurs van Teatergroep Sult nemen ons mee in een humoristisch en muzikaal verhaal waarin zelfs het publiek mag meezingen. Een beleving op en rond het water waar op elke locatie een spelersensemble van kinderen, een gelegenheidskoor- en orkest wordt samengesteld.

Zout West is een productie van Stichting Een brug slaan in samenwerking met Teatergroep Sult.

Mededeling afzetting straat

Tijdens de opbouw en de voorstelling zelf zal de doorgaande weg Lynbaen-A.H. Trompstrjitte ter hoogte van MFC dorpshuis “De Driuwpôlle” en de passantenhaven gestremd zijn. Er komt een ponton in de haven  te liggen en ter hoogte van het MFC terras en de ruimte ervoor zal een tribune worden gebouwd. Voor vragen kunt u contact opnemen met Woudsend Promotie; woudsendpromotie@gmail.com.

De voorstelling in Woudsend is op donderdagavond 21 juni 2018 (reservedatum: 28 juni).

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/voorstelling-muziektheater-zout-west-in-woudsend-uitverkocht

jun 12 2018

Tjeerd Meijer opent Galerie LYTS in De Bakkerij

Onder grote belangstelling vond afgelopen zondag de opening plaats van Galerie LYTS. De nieuwe Galerie van eigenaar Tjeerd Meijer is gevestigd in de voormalige Bakkerij in de Midstrjitte. De galerie is ontstaan uit de privé verzameling van Meijer. Deze werd in de loop der jaren zo omvangrijk dat elders opslagruimte werd gezocht. Deze werd gevonden in het pand in de Midstrjitte.

Lyts refereert aan de geringe omvang van de schilderijen als ook de prijs van de werken. Daarnaast is LYTS een spiegelwoord voor styl, wat natuurlijk Fries is voor stijl. 

Meindert Seffinga, directeur van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek verrichte samen met Meijer de opening. Seffinga refereerde bij zijn toespraak aan de relatie van het Sneker museum met ons dorp. Zo is in de Ypecolsga-kamer het interieur van boerderij “De Eersteling” te zien. Ook is houtsnijwerk uit De Bakkerij aanwezig in het museum.

LYTS wordt vooral geïnspireerd door expressionistische stromingen zoals voorbeeld de Groninger Kunstkring de Ploeg. De openingstentoonstelling is gewijd aan schilderijen van Ilse Brul

Er worden nog vrijwilligers gezocht die de galerie willen bemannen. Zij krijgen hiervoor een eendaagse cursus kunstgeschiedenis en verkooptechnieken. De foto’s zijn genomen door Jan Osinga.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.woudsendonline.nl/nieuws/tjeerd-meijer-opent-galerie-lyts-in-de-bakkerij

Oudere berichten «