«

»

aug 02 2013

Bericht afdrukken

Gierzwaluwspektakel produceert 400 jongen

Gierzwaluw (bron: Wikipedia)

In Woudsend wordt dit jaar voor het zesde jaar gezocht naar de nestplaatsen van gierzwaluwen. Elk jaar blijkt dat er toch weer meer zijn dan we dachten. Hoe langer je zoekt hoe meer je er vindt. Dit jaar is extra veel tijd besteed omdat we nu wel eens wilden weten hoeveel er nu echt zijn. Dat antwoord zal wel nooit komen want elke dag vinden we nog nieuwe. Maar veel kunnen er dit jaar niet meer bijkomen omdat de jongen beginnen uit te vliegen. En dan kunnen geen invliegende ouders meer worden gespot, want die vertrekken dan ook vrij snel naar het winterverblijf in Zuid-Afrika.

Op 25 juli werd wel een gedenkwaardige mijlpaal van 200 invliegopeningen gepasseerd. We telden er tot nu toe 202 op 68 adressen. Dat is maar liefst 35% meer dan vorig jaar. Met dank voor de assistentie van Piet, Anneke, Hannah, Astrid en een aantal buren die zicht hebben op nestplekken. De kampioenlocatie is Molestrjitte 1, het huis van molenaar Kees Notenboom met ca. 16 nesten. Het Heeg Hûs op Midstrjitte 1 en restaurant ’t Ponkje zijn een mooie tweede en derde met minstens 11 en 10 nesten.

Niet alle nestplaatsen zijn te vinden (onzichtbaar vanaf de straat) en een aantal hebben we zeker gemist want je moet wat geluk hebben om een vogel in te zien invliegen.

Als we dat schatten en aannemen dat het aantal uitgevlogen jongen per broedsel gelijk is aan het landelijk gemiddelde van 1,8 dan komen we op minstens 400 uitgevlogen jongen (ze hebben maar een legsel per seizoen). Daarmee heeft Woudsend de titel “Belangrijke Gierzwaluwkolonie” dik verdiend. Maar dat zal een ieder die het spektakel op mooie zomeravonden waarneemt wel met me eens zijn. In de regio kan alleen Sloten er mee wedijveren.

In een nestkast op Dwerssteech 8 zijn voor het tweede jaar drie jongen groot gebracht. Op 25 juli is de eerste uitgevlogen. Op 30 juni raakte de tweede kast bezet met een paartje maar dat was te laat om nog te gaan broeden. Volgend jaar komt het zeker weer terug. Zo ging dat ook in de eerste kast.

Het aantal bezette Huiszwaluwnesten nam opnieuw af, met 10% naar 94. Dat is nog maar de helft van het hoogste aantal in 2010. De Boerenzwaluw rond Woudsend nam toe met 10% naar 168 nesten. Maar dat is nog steeds maar 71% van het aantal in 2010. De Oeverzwaluw wist alleen drie leidingpijpjes in de bruggehoofden van de Wellebrêge te benutten. Daar moesten maar eens een flink aantal gaten in geboord worden zodat ze niet meer van de ene tijdelijke zandbult naar de ander hoeven te verkassen.

Meer zwaluwinfo vindt u op de website: http://members.ziggo.nl/jaaplangenbach/zwaluwenwoudsend.html.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/nieuws/gierzwaluwspektakel-produceert-400-jongen