Yndyk / Indijk

Indijk is een dorpje met ongeveer 120 inwoners. Het ligt aan de rand van het Heegermeer. De inwoners maken gebruik van de voorzieningen in Woudsend.

Indijk was vroeger een vaartdorp , gelegen aan de Hooiwijk, een brede sloot die liep vanaf de Rakken naar het Heegermeer. Het was een agrarische gemeenschap en de boerderijen stonden met de voorkant naar het water, de enige verbindingsroute in die tijd. Pas in 1906 kreeg Indijk een ontsluiting over de weg met een wipbrug over de Wegsloot, die door Woudsend liep. In 1966 kreeg Indijk ook een ontsluiting via Trophorne naar Elahuizen.

Ooit stond in Indijk een kerk, de St. Nicolaaskerk. Deze werd na de Reformatie van 1580 in 1598 nog hersteld en voorzien van gebrandschilderde ramen. Omstreeks 1720 stond er op het in het land gelegen kerkhof nog slechts een kerkruïne. Op het oude kerkhof staat een klokkenstoel en er zijn nog 8 grafstenen, de meeste onleesbaar.

Was Indijk vroeger een kleine boerengemeenschap, in de zeventig jaren werd het buurtschap verrijkt met een bungalowpark, ‘de Rakken’ genaamd, met 65 vakantiewoningen. In 1995 kwam er een tweede bungalowpark ‘Waterwende’ met 131 bungalows. In tegenstelling tot bungalowpark ‘De Rakken’ mogen bewoners hier ook permanent wonen, wat tot gevolg heeft gehad dat het inwonertal van Indijk is gegroeid.

De naam van het dorp verwijst naar een nederzetting binnen een dijk.