nov 11 2019

Nieuwe Driuwpôlle valt vrijdag weer op de mat!

De nieuwe Driuwpôlle verschijnt a.s. vrijdag 15 november.

Onderwerpen die aan bod komen zijn dit keer:

 • Ut Wâldsein: Jappie Mosterman
 • De mannen efter… De doarbel
 • KBO-PCOB en de Learn! Foundation
 • Nieuws van Molen De Jager

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/nieuwe-driuwpolle-valt-vrijdag-weer-op-de-mat-8

okt 29 2019

Veel belangstelling voor Nacht van de Nacht 2019

Zaterdag 26 oktober was de vierde editie van Nacht van de Nacht in de oude kern van Woudsend.

Dankzij medewerking van de gemeente en Liander was de openbare verlichting tot 22 uur uitgeschakeld en gaven de vele potjes met waxinelichtjes weer een sfeervol beeld.

Al vroeg in de avond was er volop belangstelling voor de lichtjesroute en het programma rond de Eewâl en de Midstrjitte. Ook met opvallend veel bezoekers van buiten Woudsend.

 • In de presentatiezaal van Omke Jan werd geboeid geluisterd naar het verhaal van sterrenkundige Jeffrey Bout uit Grongingen over de sterrenhemel. Alle vier keren zat de zaal (over-)vol. Voor degene die het hebben gemist:  www.sterrenkundevoorjou.nl
 • Houtzaagmolen De Jager was weer sfeervol in bedrijf en ontving ook veel bezoekers.
 • Kinderen stonden in de Midstrjitte in de rij om geschminkt te worden.
 • Dichters en verhalenvertellers van stichting FrYX uit Sneek (www.fryx.nl) waren de hele avond actief vanuit een vaste locatie in de Midstrjitte en mobiel langs de hele lichtjesroute.
 • Troubadour Jan Nota hield veel mensen even vast met zijn ruime zangrepertoire en wist ook de luisteraars tot meezingen te krijgen.
 • Verrassend was, dat bij ’t Hoekje kleine hapjes en salades door ‘SmaakHet’ (Robin&Daphne) werden aangeboden, die bij de bezoekers zeer goed in de smaak vielen (Facebook: @SMAAKHet )
 • En aan het eind van de route was bij Tiede en Geartsje weer een proeverij van eend en gans.

De horecazaken waren goed gevuld voor het eten bij kaarslicht en het was een mooi gezicht om de terrassen aan de Eewâl zo vol te zien op deze najaarsavond.

Opvallend was dat meer bewoners lichtjes rond hun huis hadden gezet waardoor de organisatie minder hoefde aan te vullen. 

Hartelijk dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan deze geslaagde Nacht van de Nacht!

Tekst: Peter Kranendonk

Foto’s: Jan Osinga, Louise Stoop, Hans Kok

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/veel-belangstelling-voor-nacht-van-de-nacht-2019

okt 18 2019

Happen en Tappen

Band Jilt, tijdens Happen en Tappen,

3 november, MFC.

De band JILT vernoemd naar de zanger, heeft een veelzijdig repertoire.

Het meeste van de muziek is country gekruid en komt uit de jaren 50 en 60.

Ook brengen ze af en toe een eigen Fries nummer ten gehore.

Het laatste nummer wat ze hebben uitgebracht wordt veelvuldig gedraaid op de Friese zenders en heet ; No ik dy wer sjoch . Kortom kroegmuziek, geschikt voor een avondje ouderwetse gezelligheid! 

 • Leadgitaar – Harry Zijlstra.
 • Zang en slaggitaar- Jilt Heidstra.
 • Drums – Leo Roodhof.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/happen-en-tappen

okt 15 2019

Filmpje van het Monumentenweekend Woudsend 2019.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/filmpje-van-het-monumentenweekend-woudsend-2019

okt 14 2019

Nacht van de Nacht

“Eindeloos”, foto van August Langhout
Foto van Christa Peters

Beleef de Nacht van de Nacht in Woudsend

Zaterdagavond 26 oktober 2019 zal Woudsend voor de vierde maal meedoen met de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.
Doel van het evenement in Woudsend is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling en Woudsend sfeervol verlichten met kaarslicht. Tijdens de Nacht van de Nacht zullen in de straatjes en stegen van Woudsend zoveel mogelijk de lichten gedoofd zijn. De straatverlichting gaat een aantal uren uit. Glazen potjes met waxinelichtjes zullen de straten en stegen verlichten. Dit zal een prachtige beleving zijn.

Activiteiten bij kaarslicht

Dichters en verhalenvertellers van Stichting FRYX uit Sneek treden op in de oude kern van het dorp. Kinderen kunnen geschminkt worden in felle kleuren. Op de met waxinelichtjes verlichte route kan deelgenomen worden aan een speurtocht naar afbeeldingen van nachtdieren en de sterrenhemel. Tevens wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Houtzaagmolen De Jager is open voor avond-bezichtiging.

In de Midstrjitte treedt troubadour Jan Nota op met liedjes en verhalen. Er kan bij kaarslicht gewinkeld worden. Bij de horeca kunt u eten en borrelen bij kaarslicht (graag vooraf reserveren). Bewoners en ondernemers brengen deze avond een bijzondere sfeer in het centrum van Woudsend.

Het verhaal van de sterrenhemel

Als extra activiteit zijn er elk half uur presentaties van sterrenkundige Jeffrey Bout uit Groningen over
“Het verhaal van de sterrenhemel”. Locatie: restaurant Omke Jan aan de Iewâl.

We hopen op goed en helder weer en dat velen deze avond een wandeling gaan maken in een sfeervol “Woudsend in kaarslicht”. De Nacht van de Nacht begint om 19.00 uur. De activiteiten zijn tot 21.00 uur.

 • Datum: zaterdag 26 oktober 2019
 • Tijd: van 19.00 uur tot 21.00 uur
 • Plaats: Centrum Woudsend
 • Email: woudsendpromotie@gmail.com
 • Https://www.facebook.com/N8vdN8Woudsend

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/nacht-van-de-nacht-2

okt 14 2019

Nieuwe Driuwpôlle valt vrijdag weer op de mat!

De nieuwe Driuwpôlle verschijnt op a.s. vrijdag 18 oktober.
 
Onderwerpen die aan bod komen zijn dit keer:
 
 • Ut Wâldsein: Mientje Reekers-Bosma
 • De mannen efter Jeugdhonk Yn ’t Rom
 • Reünie Meester van der Brugschool
 • Verslag burendag op De Warren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/nieuwe-driuwpolle-valt-vrijdag-weer-op-de-mat-7

okt 08 2019

Ouderenappartementen in gebouw Woudsend Verzekeringen

Bericht van Dorpsbelang: Maandag 7 oktober 2019

Zoals jullie bekend is staat het pand van Woudsend Verzekeringen sinds 2012 leeg.
De diep gekoesterde wens van het dorp was en is om het pand aan te wenden voor de realisatie van levensloopbestendige ouderenappartementen met een flexibele zorgcomponent. Met als doel dat inwoners van Woudsend ook als ze ouder worden in het dorp kunnen blijven wonen.

In dit kader heeft Elkien het pand gekocht van ASR. In de jaren daarna heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen Elkien, de gemeente Súdwest-Fryslân en andere partijen over de wijze waarop de wens van het dorp omgezet kon worden in realiteit.

Uiteindelijk heeft Elkien er voor gekozen het project niet zelf te ontwikkelen. In goede samenspraak met Dorpsbelangen Woudsend eo is besloten het gebouw bij inschrijving te verkopen. Belangstellende kopers is gevraagd om een plan te presenteren voor de ontwikkeling van ouderenappartementen, ook in sociale huur. Daarnaast was de eis dat het plan een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid van Woudsend.

Na een zorgvuldige procedure, waarin Dorpsbelangen Woudsend eo bij elke stap betrokken is geweest, is uiteindelijk gekozen voor het plan van Sijperda Beheer Sneek. Afgelopen vrijdag is het koopcontract getekend.

De ambitie van Sijperda is de beoogde appartementen zo snel mogelijk te realiseren. De komende tijd zal Dorpsbelangen regelmatig overleg hebben met Sijperda over de uitwerking van het plan.

Wat we zo lang wilden, gaat nu eindelijk gebeuren. Een belangrijke mijlpaal. Dankzij de goede intenties en medewerking van Elkien en de gemeente.

We houden jullie uiteraard op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.
De reden van dit ‘vlugschrift’ is dat wij vinden dat Woudsenders als eerste op de hoogte moeten zijn van dit belangrijke nieuws. Morgen wordt de verkoop van het pand wereldkundig gemaakt met een persbericht vanuit Elkien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/ouderenappartementen-in-gebouw-woudsend-verzekeringen

sep 23 2019

Extra info Glasvezel

Nog wat extra info over eventueel Glasvezel, via OV Woudsend.

Tijdens de extra info avond voor het glasvezelproject bleek dat de kern van Woudsend nog zo’n 100 aanmeldingen / inschrijvingen nodig heeft om het percentage van 35% te bereiken, waarmee de business case haalbaar is. Het buitengebied gaat in elk geval al wel door!

Goed om te weten: Installatiebedrijven Hoekema en Reekers zijn beiden onze lokale wederverkopers, die iedereen vooraf, tijdens en na de aanleg kunnen voorzien van informatie, advies, keuzes praktische hulp bij de installatie.

Bij deze nog wat meer informatie.

De Dorpshuizen en scholen krijgen een gratis aansluiting:
https://glasvezelvoorsudwestfryslan.nl/alle-dorpshuizen-en…/

De schoolmeester in langweer met zijn mooie betoog:
https://vimeo.com/354867295

Een een prachtig, bijna ontroerend filmpje over de ouderenzorg. Dit is in Twello waar Glasvezel buitenaf 2 jaar geleden de buurt al van glasvezel heeft voorzien.

https://www.youtube.com/watch?v=GpNpzIn7nYY

Mis de boot niet.

Gert-Jan Cozijnsen
OV Woudsend

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/extra-info-glasvezel

sep 19 2019

Monumentenweekeinde 2019

Foto’s van het monumentenweekeinde 2019.
 
Foto’s: Jan Osinga

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/monumentenweekeinde-2019

sep 17 2019

Beleef de Nacht van de Nacht in Woudsend op zaterdag 26 oktober 2019

Op zaterdagavond 26 oktober kunt u weer genieten van de nacht, kijken naar de sterren, luisteren naar muziek en naar verhalen tijdens de Nacht van de Nacht in Woudsend.

Tijdens de Nacht van de Nacht zullen in het centrum van Woudsend enkele uren vanaf 19.00 uur zoveel mogelijk de lichten gedoofd zijn, zowel binnen als buiten. Glazen potjes met waxinelichtjes zullen de straten en stegen verlichten. Dit zal een prachtige beleving zijn.

Van 19.00 tot 21.00 uur zullen diverse activiteiten worden georganiseerd. Verhalenvertellers gaan in de straten verhalen vertellen en gedichten voordragen. Er is muziek, schminken en bij de horeca kunt u bij kaarslicht dineren. We hopen dat veel dorpsbewoners en gasten deze avond een wandeling gaan maken in een sfeervol “Woudsend in kaarslicht” en volop genieten van de nacht en de sterren.

Medewerking gevraagd 
Helpt u mee om er een mooie geslaagde avond van te maken? Uiteraard met het plaatsen van waxinelichtjes in de oude kern? Of wilt u een muzikale bijdrage leveren of verhalen of gedichten voordragen? Samen kunnen we er een mooie avond van maken. Mocht u ons willen helpen bij deze avond als muzikant, verhalenverteller of heeft u suggesties voor deze avond, laat het ons weten via onderstaand mailadres of telefoonnummer.

Contact via mail: woudsendpromotie@gmail.com of tel. 06 55186794.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/voorpagina/beleef-de-nacht-van-de-nacht-in-woudsend-op-zaterdag-26-oktober-2019

Oudere berichten «