Brio zeilmarathon door Woudsend

Gepubliceerd op 25 mei 2024 om 21:50

Heb jij vanmiddag lang voor een open brug staan wachten in ons dorp? Dat had de volgende reden. Het was vanmiddag weer extra druk op de Ee in Woudsend, de Brio zeilmarathon was er vandaag weer. Heb jij die al eens aan de Eewal bekeken? Het is altijd een geweldig schouwspel om deze zeilboten te zien zeilen en roeien door onze brug. Meerdere teams kregen van familie en vrienden vanaf de brug een zakje met bijvoorbeeld broodjes warme kroket toegeworpen. 

De Briorace is een prachtige zeilmarathon die jaarlijks in het voorjaar wordt georganiseerd door watersportvereniging Onder Ons uit Terherne. Deze zeilwedstrijd is sinds 1988 uitgegroeid tot een groots evenement waar 150 open zeilboten met zo’n 450 deelnemers een afstand van 60 km afleggen over de Friese meren.

Ieder type open zeilboot komt in aanmerking om mee te doen met de Briorace. Dit zorgt al voor de nodige concurrentiestrijd tussen de Polyvalken, Randmeren en de Ufo’s. Wat de Brio zeilmarathon echter zo gaaf maakt is dat er alleen maar gebruik mag worden gemaakt van de zeilen, de vaarboom, peddels of een jaaglijn. Geen motoren dus! Hierdoor zit deze wedstrijd vol strijdlust en krachtmeting, zowel tussen de deelnemers onderling als tussen de natuur en het materiaal. Een zeilwedstrijd voor echte fanatieke zeilers en stoere bikkels!

Fotograaf BGCREATIVE