Waterkwaliteit strandje bij Indijk

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 14:51

Bij vele is ongetwijfeld bekend het strandje bij Campingplaats Indijk. Dit strandje wordt in samenwerking tussen Aquacamping de Rakken en de Gemeente Súdwest-Fryslân onderhouden, De Rakken zorgt voor het dagelijks onderhoud en de gemeente doet het groot onderhoud.

Het strandje wordt momenteel weer schoongemaakt voor het mooie weer en het bijliggende grasveld krijgt een opknapbeurt. Omdat dit strandje een door de provincie erkend strandje is, worden er regelmatig waterkeuringen uitgevoerd. Helaas hebben de waterkeuringen van de laatste keren in 2023 uitgewezen dat de waterkwaliteit bij het strandje voor dit jaar de titel 'slecht' krijgt. 

Dit is voor de gemeente een aanleiding om te kijken wat hiervan de oorzaak is, wat eraan te doen is, en wat de oplossingen zijn. Uit de analyses blijkt dat de verontreiniging door met name vogelpoep en bacteriën van honden ontstaat. Verbetering is te behalen door die bronnen te weren en de doorstroming te verbeteren. Vogels weren is natuurlijk lastig, maar door de honden niet meer in het strandwater te laten zwemmen is een te behalen doelstelling een goed hulpmiddel. Daarom verzoeken wij de hondenbezitters om hun honden elders te laten zwemmen, Graag niet meer in het water bij het strandje Indijk.

Werkzaamheden

Daarnaast zullen er ook werkzaamheden plaatsvinden. De komende weken wordt de doorstroming verbeterd door meer riet weg te halen, gaten in de damwand onder de steiger te maken en een spoelbuis in de strekdam te creëren. Met deze maatregelen hopen we binnen enkele weken weer een verbeterde waterkwaliteit te krijgen.

Dus bij deze de oproep aan hondenbezitters:

Laat uw hond niet meer zwemmen in het water bij het strandje van Indijk, maar zoek een plek in de omgeving! Zo kunnen wij zo snel mogelijk resultaat boeken. 

Gemeente Súdwest-Fryslân