Sleepbootdagen groot succes

Gepubliceerd op 23 mei 2022 om 12:00

De 17-de editie van de Friese Sleepbootdagen in Woudsend waren afgelopen weekend een groot succes. Het gehele weekend was het gezellig druk in het dorp en de vele attracties trokken veel belangstelling.

Vrijdagavond werd het startschot gegeven door het shantykoor "De Pôllesjongers", waarna de bekendmaking volgde van de nieuwe Sleepbootschipper, de eretitel voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het dorp. De eer viel dit jaar ten deel aan Tonnie Ketelaar.

Haar vele werk voor Woudsend Promotie, de parochie en als organisator van de jaarlijkse Boerenmarkten maakten dit eerbetoon meer dan verdiend. Tonnie kreeg de bijbehorende versierselen omgehangen door de burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Het gehele weekend lagenhistorische sleepboten en opduwers aan de Iewâl en in de passantenhaven en konden aldaar worden bezichtigd. 

Zaterdag kwamen daar op de Weachswâl oldtimers en stationair draaiende motoren bij en was er een extra editie van de Boerenmarkt met verse streekproducten en andere verrassende artikelen. De gehele dag zongen verschillende shantykoren op locaties in het dorp. De Brêgesjongers uit Opeinde, Het MIWB Mannenkoor van Terschelling, De Peijesjongers uit Drachten en het Viswijvenkoor Grietje Sprot uit Hindelopen lieten hun repertoire horen in de straten en stegen van Woudsend.
In de midstrjitte en de Nije Buorren was er een kleedjesmarkt voor de kinderen.

Zondag swingde de tweede sleepbootdag op het Wâldseiner Muzykfestival. Mienskipsorkesten uit het hele land speelden op verschillende podia in het dorp.
In het Mienskiporkest Wâldsein hebben dertig inwoners van ons dorp voor het eerst een instrument leren spelen. Ze begonnen in de coronatijd en willen nu niet meer stoppen.
Om 17.00 uur werden de sleepbootdagen afgesloten met een gezamenlijk optreden van al deze mienskipsorkesten.

Foto's : J. Osinga