↑ Terug naar Oorlogsmonumenten

Pagina afdrukken

Woudsender Oorlogsslachtoffers

Bron: ‘Woudsend en Woudsenders in oorlog en verzet’ van Jan J. de Vries (1995)

Jacob Cornelis Nagelhout werd geboren op 15 april1917 in Woudsend. Op zondag 15 april 1945 gingen gevechtsgroepen van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten bij de Wellebrug in de straatweg tussen Sneek en Lemmer tot de aanval over. Zij slaagden erin een ‘Sprengkommando’ van de bezetter te ontwapenen, waarbij drie wagens met munitie werden buitgemaakt. De Wellebrug werd afgedraaid, waarop een vuurgevecht volgde met dertig goed bewapende Duitse militairen die later ook nog versterking kregen. Tijdens dit gevecht sneuvelde Jacob Nagelhout. Hij overleed op zijn 28ste verjaardag en werd begraven op de R.K. begraafplaats in Sneek.

Emylius de Hoop werd geboren op 8 januari 1924 in Woudsend. Hij stierf een gewelddadige dood aan boord van de ‘Friesland’ op het IJsselmeer. Op 21 oktober 1942 voerde de Royal Air Force dag-aanvallen uit met door RAF-piloten gevlogen Mustangs op diverse doelen in Duitsland, België en Nederland. Ook de ‘Friesland’ van rederij Koppe werd aangevallen. Het schip was uit Lemmer vertrokken, met als reisdoel Amsterdam. Net voorbij Rotterdammerhoek wipten twee Mustangs over de dijk van de Noordoost­polder om vervolgens laag vliegend de ‘Friesland’ te bestoken. De passagiers waren op het dek beneden, waardoor zij niet werden geraakt. Van de bemanning werden kapitein Jelle Hendriksma, stoker Jacob Thijseling, matroos Gerke Bootsma en lichtmatroos Emylius de Hoop gedood. De Hoop werd begraven op het kerkhof van Ypecolsga.

Diedert Schilstra werd geboren op 1 december 1923 in Woudsend. Hij vertrok als oorlogsvrijwilliger met de ‘Johan van Oldebarneveldt’ naar Nederlands Indië. Op 2 september 1946 sneuvelde hij als sergeant in het ‘Friese Bataljon’ te Oetjoeng-broeng en werd hij begraven in Bandoeng. Op 1 oktober 1960 werd Diedert Schilstra herbegraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Jouke Hoekstra werd geboren op 10 juli 1923 in Woudsend. Met het M.S. ‘Tegelberg’ vertrok hij op 3 oktober 1946 als oorlogsvrijwilliger naar Nederlands Indië. Hij overleed ten gevolge van een ziekte op 10 juli 1947 te Buitenzorg als korporaal van het 3e Garde Regiment Grenadiers. Jouke Hoekstra werd diezelfde dag begraven op de begraafplaats te Buitenzorg. Op 21 juni 1949 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo te Djakarta.

Sijmen de Jong werd geboren op 22 oktober1925 in Woudsend. In september 1946 vertrok hij als dienstplichtige met het schip de ‘Willem Ruys’ vanuit Amsterdam naar Nederlands Indië. Hij stierf te Parakan-Kondang als soldaat van de Infanterie op 22 december 1947. Een verraderlijk schot van een sluipschutter tijdens een patrouille maakte een eind aan zijn leven. Hij werd begraven op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo te Djakarta.

Betty Maarzen werd geboren op 5 mei 1916 in een joods gezin in Amsterdam. Toen ze in 1942 met de Woudsender Wouter Glashouwer trouwde, kwam ze met hem naar Woudsend. In november 1942 werd ze in Woudsend opgepakt en afgevoerd naar Westerbork, van waaruit ze op 16 november op transport gezet werd naar Auschwitz, waar ze vrijwel direct om het leven werd gebracht. Omdat het complete verhaal van Betty Maarzen bij de publicatie van het oorlogsboek van Jan J. de Vries nog niet bekend was, werd dit later in een supplement bij het boek opgenomen. De volledige tekst van dat verhaal kunt u hier lezen. 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.woudsendonline.nl/dorp/bezienswaardig/oorlogsmonumenten/woudsender-oorlogsslachtoffers

Betty Friederike Glashouwer-Maarzen

Op 5 mei 1916 werd Betty Friederika Maarzen geboren in een joods gezin in Amsterdam. Haar vader was vermoedelijk diamantslijper en het gezin was redelijk welvarend. Betty zou drie broers gehad hebben en geen zusters. Zij was een mooi meisje met een vriendelijk karakter en ze hield van pianospelen. Betty was 23 jaar toen zij …

Bekijk pagina »